Onze visie op veilig slapen.
Het komt regelmatig voor dat jonge kinderen bij ons bij de kinderopvang slapen. Het is dan ook belangrijk dat dit gezond en veilig gebeurt. Als organisatie volgen wij de wet- en regelgeving op dit gebied. Maar wij volgen ook de richtlijnen vanuit verschillende instanties zoals VeiligheidNL en het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid).
We vinden het belangrijk dat je als ouder/verzorger weet wat de richtlijnen zijn, voordat de opvang start. Deze lees je hieronder. Mocht dit afwijken van de thuissituatie, dan raden we aan om je kind alvast voor te bereiden op de nieuwe situatie. Zo verloopt de overgang een stuk soepeler.
Buik- en zijligging.
Kinderen slapen bij ons op de rug. Ze worden alleen op de buik gelegd, wanneer ouders een schriftelijke verklaring van een medisch specialist laten zien. Hierin moet staan dat het kind om medische redenen op de buik/zij hoort te slapen. Advies vanuit een consultatiebureau is hierin niet voldoende.
Inbakeren.
Inbakeren betekent dat een kind van schouders tot voeten wordt ingewikkeld. Je kan een kind op twee manieren inbakeren: met een inbakerdoek (traditioneel) of met een inbakerslaapzak. Een inbakerslaapzak is een slaapzak, waarbij de armen niet volledig kunnen bewegen zoals o.a. met een Puckababy, Woombie of Ergococoon. Deze variant van inbakeren, gebruiken wij niet bij Spelenderwijs Ede.
We bakeren kinderen alleen traditioneel in, wanneer we een schriftelijke verklaring van een medisch specialist ontvangen. Advies vanuit een consultatiebureau is dus niet voldoende.
Slaapzakken.
Kinderen tot 2 jaar slapen bij ons in een slaapzak. De slaapzak geef je als ouder voor je kind mee. Informatie omtrent slaapzakken en de veiligheidseisen ervan vind je hier: De babyslaapzak: ideaal beddengoed | VeiligheidNL.
Maak je gebruik van een inbakerslaapzak zoals een Puckababy, Woombie of Ergococoon? Lees dan het hoofdstuk inbakeren.
Fixeren: oftewel vastleggen van kinderen.
Natuurlijke beweging is belangrijk, daarom fixeren we kinderen niet. Ze worden alleen gefixeerd, wanneer we een schriftelijke verklaring van een medisch specialist ontvangen. Hierin moet staan dat het kind om medische redenen gefixeerd moet worden. Ook hier geldt dat advies vanuit een consultatiebureau niet voldoende is.
Knuffels en fopspenen.
Kinderen tot 2 jaar slapen zonder knuffels in bed. Dat doen we om verstikkingsgevaar te voorkomen. Een fopspeen met een koord of doek mag ook, het is dan wel belangrijk dat die niet groter is dan +/-10 cm, en geen losse onderdelen heeft.
Sieraden en medische hulpmiddelen.
Sieraden, speldjes, kraaltjes en haarelastiekjes verhogen de kans op verstikking in bed. Daarom dragen ze die bij ons in bed niet. Heeft jouw kind oorbellen, draagt het sieraden uit geloofsovertuiging of heeft het medische hulpmiddelen zoals een gehoortoestel? Geef dit dan aan bij de start van de opvang van je kind. Onze pedagogisch professionals kijken samen met jou naar een goede oplossing.
Draagdoek of ergonomische draagzak.
Op sommige vestigingen kan je kind ook in een draagdoek gedragen worden. Neem contact op met jouw vestiging om de mogelijkheden te bespreken.
Buiten slapen.
Op sommige vestigingen kan je kind ook buiten slapen. Neem contact met je vestiging over de mogelijkheden.
Voor meer informatie over gezond en veilig slapen, kun je terecht op VeiligheidNL.